Sałata liściowa – niedoceniane warzywo z dużą ilością żelaza

Porady na życie > Żywność  > Sałata liściowa – niedoceniane warzywo z dużą ilością żelaza

Sałata liściowa – niedoceniane warzywo z dużą ilością żelaza

lettuce-498656_1920

Sałata liściowa, to warzywo które powinni znaleźć się diecie nie tylko osób, które chcą dbać szczupłą sylwetkę. Dużo się słyszy o tym, że sałata to warzywo bezwartościowe i praktycznie bez smaku. Niewiele w tym prawdy. Odmian sałaty liściowej jest naprawdę wiele. Sałaty różnią się od siebie wyglądem liści i przede wszystkim smakiem. Niektóre z nich są bardziej delikatne, inne ostre. Część z sałat liściastych ma bardzo ciekawy orzechowy smak. W sklepach możemy kupić poszczególne gatunki sałat liściastych, albo ich gotowe mieszanki.Sałata doskonale komponuje się ze wszystkimi innymi warzywami. Jej smak podkreślają zioła i sosy. Pomono powszechnych przekonań, może stanowić część sytego, a co najważniejsze sytego posiłku.Mimo to, że sałata liściasta jest warzywem mało kalorycznym, to dostarcza naszemu organizmowi wiele dobrych składników. Różne rodzaje sałat i ich niebanalne smaki gwarantują, że dieta nigdy nie będzie monotonna. Różne rodzaje sałaty liściowej powinny znaleźć się na talerzy osób, które chcą dbać o własne zdrowie i dobre samopoczucie. Sałata liściowa reguluje przemianę materii i poprawia pracę układu trawiennego. Zielonymi liśćmi powinni zajadać się też ci, którym zależy na poprawieniu urody. Sałata doskonale wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Spożywanie świeżych liści sałaty zaleca się szczególnie kobietą w ciąży i planującym potomstwo. Sałata liściowa jest naturalnym i najlepiej przyswajalnym źródłem kwasy foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju malucha. Jeśli chcemy mieć stale dostęp do świeżych liści sałaty, możemy samodzielnie zająć się jej uprawą. Nie będziemy potrzebować do tego działki, ani nawet ogródka. Sałatę możemy spokojnie wyhodować na balkonie, albo nawet na kuchennym parapecie. Wystarczy, że w pierwszym lepszym sklepie ogrodniczym, albo nawet w markecie spożywczym kupimy nasiona sałaty liściowej. Po kilku tygodniach od ich zasiania będziemy mogli się cieszyć smakiem własnej, ekologicznie wyhodowanej sałaty. Sałata liściowa, którą będziemy uprawiać pozbawiona będzie wszystkich chemikaliów, używanych do masowej uprawy. Będzie zatem jeszcze bardziej zdrowsza i smaczna.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.